Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

16 Αυγούστου - Λειτουργία στο προσκυνητάρι του Αγίου Σταματίου του Νεομάρτυρος

Όπως κάθε χρόνο έτσι και για το 2015, την πρώτη Κυριακή μετά τον Δεκαπενταύγουστο τελέστηκε λειτουργία στο προσκυνητάρι του τοπικού-Αϊγιωργίτη αγίου νεομάρτυρα Σταματίου, στον χώρο όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις και την παράδοση υπολογίζεται πως υπήρξε η κατοικία του.
Η παρουσία του κόσμου υπήρξε πολυπληθής και η ατμόσφαιρα όπως πάντα συγκινητική.

 

 Ο Νεομάρτυρας Σταμάτιος υπήρξε γόνος της οικογένειας των Σταματοπουλαίων. Έζησε στον 17ο αιώνα. Την εποχή που επεβλήθηκαν σκληροί φόροι προς χάρη της Βαλιδέ Χανούμ Κιοσσέμ, μητέρας του Σουλτάνου, στην οποία παραχωρήθηκε ως δώρο η χερσόνησος της Μαγνησίας, η άδικη και αφόρητη φορολογία έφερε την αντίδραση των κατοίκων της περιοχής. Συγκροτήθηκε λοιπόν μια αντιπροσωπεία προκειμένου να μεταφέρει τα παράπονα στον μεγάλο Βεζύρη. Στην Κωνσταντινούπολη και μπροστά στο δικαστή ο Σταμάτιος κατηγορήθηκε χαλκευμένα πως υπήρξε πρωτύτερα μουσουλμάνος που αλλαξοπίστησε σε χριστιανό. Παρ' όλες τις απειλές και τις προτάσεις ο Σταμάτιος έμεινε ακλόνητος στην πίστη του και αποκεφαλίστηκε τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 1680.
Συμπεριλαμβάνεται στη στρατιά των νεομαρτύρων, όσων δηλαδή θυσιάσαν τη ζωή τους για την ορθόδοξη χριστιανική πίστη τους μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.



Μπροστά στο προσκυνητάρι του νεομάρτυρα Αγίου Σταματίου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου