Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Το Ημερολόγιο του 2016

Λιοτρίβια-γαλιάγριες στο χρόνο


των Μαρίας Καραθανάση-Λυχναρά και Ζήση Λυχναρά
 

Το ημερολόγιο που υποδέχεται και συντροφεύει ολόκληρο το αναδυόμενο 2016 είναι θεματικά αφιερωμένο  σε ορισμένα από τα λιοτρίβια-γαλιάγριες της περιοχής του Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επιλεγμένο υλικό που ειδώθηκε το 2011, μέσα από την ποιητική ματιά δημιουργικών εραστών του φωτογραφικού φακού, της Μαρίας Καραθανάση-Λυχναρά και του Ζήση Λυχναρά. Η ποιητικότητα της φωτογραφικής λήψης αποτυπώνεται  σε αυτό που βλέπει μόνο το μάτι του οπτικού «συνομιλητή» των γωνιών, των χρωμάτων, των πλευρών , της προοπτικής, των σκιών που κρύβουν τα αντικείμενα και οι χώροι που τα πλαισιώνουν-ανοιχτοί και κλειστοί, καλώντας και προκαλώντας τον θεατή σε ένα άδηλο και διαρκές αφούγκρασμα σε αυτό που πολλές φορές η συνήθεια της συμβίωσης υπονομεύει και η διαρκής έκθεση ξεθωριάζει την ξεχωριστή -μέσα από την Τέχνη και τη μνήμη- σημαντικότητά τους.

Ανάμεσα στα σύγχρονα ελαιοτριβεία που εξακολουθούν να διαιωνίζουν μια παλιά παραγωγική διαδικασία στη νέα εποχή, ανακαλύπτει ο προσεκτικός και ανήσυχος αναζητητής  κτίσματα που έρχονται από ένα δοξασμένο για την οικονομική ιστορία της περιοχής παρελθόν. Η ιδιαίτερα πλούσια απόδοση των λιοπεριβολιών του  Αγίου Γεωργίου δημιούργησε την ανάγκη για την παρουσία και χρήση ελαιοτριβείων- γαλιαγριών  σε έναν μεγάλο αριθμό και ακτίνα διασποράς στην ευρύτερη περιοχή. Η Άνω και Κάτω Γατζέα, η Αγία Τριάδα, η Μεγα-Σωτήρα, ο Άγιος Γεώργιος φιλοξένησαν τέτοια κτίσματα παραγωγικής  «μεταμόρφωσης» του καρπού της ελιάς.

Σήμερα μετά από μια μακρά χρονική περίοδο μεγάλων αλλαγών, αντικειμενικών παραγόντων και υποκειμενικών όρων οι παλιότεροι χώροι «μεταμόρφωσης» της ελιάς στέκουν για τους δικούς τους λόγους βουβοί, ως άλλα ιδιαίτερα όμως μνημεία του χτες, ανάμεσα στα ξωκλήσια, τα γεφύρια και τα έρημα μονοπάτια που αναζητούν νέες συντροφιές. Χώροι άλλοτε πολύβουης συνάθροισης ανθρώπων και μηχανών μιας «συνομιλίας» διαθέσεων-αναγκών και  επιβαλλόμενων ρυθμών, αναδεικνύονται ως ιδιότυπα «μουσεία» που μας υπενθυμίζουν πως ο ανθρώπινος κόπος έχει μια πλούσια διαδρομή αφού ζυμώνεται με το γέννημα της ελιάς. Γωνιές και εργαλεία, κτίσματα και μηχανικές κατασκευές, κινητά και ακίνητα μέρη που κρύβουν τις δικές τους ιστορίες, ιστορίες που τις έζησαν οι παππούδες μας και τις μετέφεραν οι πατεράδες μας, και μας καλούν να αφουγκραστούμε την παραγωγική ανάσα του αγαπημένου μας γενέθλιου τόπου και να γίνουμε μαζί του ξανά ένα.

Για να προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι το ημερολόγιο του Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» μπορούν να καλούν τον Δημήτρη Ραμματά στο 6973215361 ενώ οι διαμένοντες ενδιαφερόμενοι  στο Βόλο μπορούν  να το προμηθευτούν από το Λογιστικό Γραφείο της κας Κωνσταντίνας Δημοπούλου το οποίο βρίσκεται στην οδό Γεωργίου Καρτάλη 82 (Γαλλίας) όπισθεν  Δικαστηρίων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου