Δραστηριότητες

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2015

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ

Σε μια από τις συνήθεις προγραμματισμένες δράσεις του που αφορούσε
στον καθαρισμό μονοπατίων στον Άγιο Γεώργιο και την ευρύτερη περιοχή του
κινήθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Αγίου Γεωργίου Νηλείας "Ο Κένταυρος"
με την συμμετοχή μελών και φίλων του.

Μετά τον ετήσιο χορό και την κοπή της Πίτας του Συλλόγου

την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

οι χειρωνακτικές δραστηριότητες έλαβαν τη σκυτάλη και προχώρησαν
στην πολύτιμη δράση που αφενός μεν "διασώζει" τα μονοπάτια
της περιοχής  από την πυκνή βλάστηση,  και αφετέρου αναδεικνύει
μια σημαντική κληρονομιά επικοινωνίας του παρελθόντος
που εγγράφεται στην τοπογεωγραφία της περιοχής,
ως ανεξίτηλο σημάδι  ανθρώπινης τέχνης και δημιουργίας της ανάγκης.

Αγάπη για τον τόπο σου σημαίνει -ανάμεσα στα άλλα-
διατήρηση και προστασία όλων εκείνων των χναριών τα οποία άφησαν
οι δικοί σου γνωστοί και άγνωστοι πρόγονοι που ζύμωσαν
τον ιδρώτα τους και το αίμα τους με το χώμα που πατούν οι νεότεροι,
σεβασμός σ' αυτό που παραλαμβάνεις απ' το χρόνο
 και οφείλεις να παραδώσεις σε όσους δεν έχουν ακόμα γεννηθεί...

 
 

 



ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
 
Κοινωνική Πρωτοβουλία του Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Νηλείας "Ο Κένταυρος"
 
 
"Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης αναπτύσσει ο Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος»"
 
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 29-1-2015)
σε επιμέλεια Γλυκερίας Υδραίου

 
 
Ποικίλες κοινωνικές δραστηριότητες αναπτύσσει ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος», συμβάλλοντας παράλληλα αποφασιστικά στην προώθηση των τοπικών προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος Σύλλογος συγκεντρώνει ποσότητες λαδιού και ελαιών, προκειμένου να διατεθούν για κοινωνικούς σκοπούς, απευθύνοντας κάλεσμα σε όσους παραγωγούς επιθυμούν, να συνδράμουν την προσπάθεια.
          Οι κοινωνικοί σκοποί του Συλλόγου περιλαμβάνουν την προσφορά τοπικών προϊόντων για τα συσσίτια των Εκκλησιών, την ενίσχυση ανήμπορων κατοίκων της περιοχής, αλλά και την συνδρομή της κοινωνικής δράσης που αναπτύσσει το Στέκι Αλληλεγγύης και Οικολογίας.
         Αντίστοιχες ποσότητες λαδιού και ελαιών, θα διατεθούν για διαφημιστικούς και προωθητικούς σκοπούς, στο πλαίσιο της συνδιοργάνωσης, με το Δήμο Αθηναίων, του Φεστιβάλ Παραμυθιού, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, από 16 έως 23 Μαρτίου του 2015.
«Στόχος μας είναι να προωθήσουμε το λάδι, τις ελιές, τα μήλα και τα υπόλοιπα προϊόντα που έχουμε στο χωριό μας, σε άλλες αγορές, ενημερώνοντας παράλληλα τους ενδιαφερόμενους, που μπορούν να τα προμηθευτούν» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Ραμματάς, για να προσθέσει ότι «θα διαφημίσουμε τα τοπικά προϊόντα στην Αθήνα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί».
        Στόχος και φιλοδοξία του Συλλόγου είναι να διοργανωθούν και άλλες συναφείς εκδηλώσεις, που θα περιλαμβάνουν παράλληλα την προώθηση των τοπικών προϊόντων.
         Στο μεταξύ, ο ίδιος Σύλλογος διένειμε σε 24 άπορα, μοναχικά άτομα της περιοχής, ισάριθμα πακέτα με τρόφιμα και δώρα, τα οποία προσέφεραν επαγγελματίες της περιοχής, προτρέποντας παράλληλα τους ελαιοπαραγωγούς να προσφέρουν σημαντικές ποσότητες λαδιού στο κοινωνικό παντοπωλείο, για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών δεκάδων απόρων.
         Στο μεταξύ, όσοι παραγωγοί ενδιαφέρονται να προσφέρουν λάδι ή ελιές για τους κοινωνικούς σκοπούς του συλλόγου και να καταχωρηθούν στον κατάλογο προώθησης ελαιοπαραγωγών που καταρτίζεται, καλούνται να επικοινωνήσουν με τα μέλη του Δ.Σ. στα τηλέφωνα 6945797608 και 6973215361.
.....................................................................................................
 
 
Οδοιπορικό στο βουνό των Κενταύρων 21 Ιουνίου

Αποτελεί μία από τις καθιερωμένες πλέον δραστηριότητες του Συλλόγου μας στα πλαίσια της Θερινής Ισημερίας -21 Ιουνίου-να οργανώνεται η πεζοπορική-οδοιπορική διαδρομή ανάβασης στο βουνό των Κενταύρων με την πολυπληθή συμμετοχή φίλων μελών και μη, που αγαπούν τις διαδρομές στη φύση.

Φωτό-οδοιπορικό 2014








Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης στο Βόλο



Ο Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» σε συνεργασία με την ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ φαίνεται να χορεύουν για τα καλά στο χορό των παραμυθιών. Μετά τις εξαιρετικά επιτυχημένες διοργανώσεις των τριών συνεχόμενων φεστιβάλ αφήγησης «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» από το 2011 στον Άγιο Γεώργιο του Πηλίου και την ευρύτερη περιοχή του, Άνω και Κάτω Γατζέα, και ύστερα από την μόνιμη ένταξη του  Μουντζούρη στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ από το 2013 με την πολύτιμη αρωγή και σύμπραξη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, συνεργάζονται φέτος με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) στο επταήμερης διάρκειας (17-23 Μαρ-τίου) Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα…μια πόλη παραμύθια-2014». Το Φεστιβάλ στην πόλη της Παλλάδας, την πρωτεύουσα, γνωρίζει ιδιαίτερη οργανωτική επιτυχία και διοργανώνεται με αφορμή και στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγη-σης που ορίζεται διεθνώς ως η 20η Μαρτίου με ένα κεντρικό θέμα που για το 2014 είναι «Δράκοι και Τέρατα». Η ημέρα αυτή γιορτάζεται σε 40 περίπου χώρες σε όλες τις γωνιές του κόσμου και σε τέσσερις ηπείρους. Αποτελεί μια ξεχωριστή στιγμή για τους ανθρώπους της αφήγησης αλλά και για τις ίδιες τις ιστορίες που ταξιδεύουν ασταμάτητα μέσα στο χρόνο, κουβαλώντας πολύτιμα μηνύματα και ψήγματα καθολικά αποδεκτής σοφίας από το χτες, για να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες του σύγχρονου εποχούμενου ανθρώπου και να ενδυναμώσουν τις προσπάθειές του για μια ποιοτικότερη καθημερινότητα και μια καλύτερη ζωή. Οι εκδηλώσεις έχουν μονοήμερο ή πολυήμερο γιορταστικό χαρακτήρα και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, με κεντρικό το ρόλο των αφηγήσεων. Στην Ελλάδα για το 2014 γίνονται εορτασμοί με αφηγηματικό χαρακτήρα στην Αθήνα, στη Ρόδο και στην Κόρινθο.
          Ο Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και η ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ επιθυμώντας να συμβάλλουν στην παγκόσμια γιορτή για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μετά το 2013 στην Αθήνα, και προϋπαντί-ζοντας τη διοργάνωση του επερχόμενου θε-ρινού φεστιβάλ τους στον Άγιο Γεώρ-γιο την εβδομάδα 4-10 Αυγούστου 2014, οργανώνουν Βραδιά Αφήγησης το Σάβ-βατο 29 Μαρτίου 2014 σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου στον όμορ-φο χώρο του, στην οδό Κοραή 79 και με ώρα έναρξης 7.00 μμ. Η βραδιά έχει θε-ματικό τίτλο: «Σαν οι Δράκοι ακούνε ιστορίες». Παραμύθια λαϊκά με δράκους και θεριά συναντούν ανθρώπων ιστορίες άλλοτε σοβαρές κι άλλοτε χιουμοριστικές. Καμώματα των θεριών και λόγια ανθρώπων σε ένα συναπάντημα αφηγήσεων και διαθέσεων. Τις ιστορίες μοιράζονται στους απανταχού φίλους των λαϊκών παραμυ-θιών η πενταμελής ομάδα αφήγησης «Γητευτές των παραμυθιών», ο Νίκος Βαρα-λής, η Χρύσα Πορίχη κι ο Αϊγιωργίτης της διασποράς Δημήτρης Β. Προύσαλης. Την επιμέλεια της οργάνωσης έχει το Φεστιβάλ Αφήγησης «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη». Οι αφηγήσεις απευθύνονται σε ενήλικο ακροατήριο και παιδιά από 8 ετών και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


Το ιστορικό του εορτασμού

Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης έχει τις ρίζες της στην Εθνική Με-ρα  Αφήγησης της Σουηδίας από το 1991. Την εποχή εκείνη οργανω-νόταν στη χώρα, στις 20 Μαρτίου, η εκδήλωση με τον τίτλο «Alla berattares dag» (Η Ημέρα των Παραμυθάδων). Παρόλο που το Εθνικό Σουηδικό Δίκτυο Αφήγησης έπαψε να υφίσταται λίγο αργότε-ρα,  η Ημέρα των Παραμυθάδων εξακολούθησε να γιορτάζεται από μεμονωμένους αφηγητές της χώρας κατά τόπους.
          Το 1997 στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας, οργανώθηκε από την τοπική ένωση των εκεί αφηγητών μια πενθήμερη εκδήλωση «Γιορτής των Ιστοριών» κατά τη διάρκεια της οποίας ορίστηκε η 2οη Μαρτίου ως «Διεθνής Ημέρα των Προφορικών Αφηγητών». Την ίδια περίοδο, στο Μεξικό και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής ήδη εορταζόταν η ίδια ημέρα του Μαρτίου ως «Εθνική Ημέρα των Παραμυθάδων».
Όταν εμφανίστηκε το Σκανδιναβικό Ιντερνετικό Δίκτυο για την Αφήγηση «Ratatosk» το 2001, οι Σκανδιναβοί παραμυθάδες προχώρησαν στην υλοποίηση της ιδέας για την εξάπλωση του εορτασμού της εκδήλωσης από τη Σουηδία στη Δανία, την Φινλανδία και τη Λιθουανία. Το 2003 η ιδέα πέρασε τον Ατλαντικό και έφτασε μέχρι τον Καναδά και άλλες χώρες κι έγινε γνωστή διεθνώς ως «Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης». Το 2005 οι εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν κι οργανώθηκαν από 25 χώρες σε πέντε ηπείρους κι έκτοτε οι οργανωτές πληθαίνουν και οι εορτασμοί απευθύνονται σε περισσότερους φίλους των παραμυθιών της προφορικής παράδοσης και των λαϊκών ιστοριών. Ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της «Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης» είναι από τον ευρωπαϊκό χώρο η Αυστρία, η Γερμανία, η Αγγλία, η Σκωτία, η Ιρλανδία, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κροατία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Τσεχία, η Λιθουανία και η Ελλάδα. Από την Ασία συμμετέχουν  ο Λίβανος, η Συρία, η Ιορδανία, το Ισραήλ, η Ινδία, η Κίνα, το Πακιστάν,η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, και η Κορέα.  Από την αφρικανική ήπειρο παίρνουν μέρος η Αίγυπτος, η Γκάνα και η Νότιος Αφρική ενώ από την αμερικανική ήπειρο συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Αργεντινή και η Βραζιλία.
   Κάθε χρόνο ορίζεται οι αφηγήσεις την ημέρα αυτή να έχουν ένα συγκεκριμένο θέμα,  κοινό για όλους τους συμμετέχοντες, για να έχουν οι εορτασμοί έναν ενιαίο στην απεύθυνσή τους χαρακτήρα. Έτσι το 2012 το θέμα αφορούσε στα Δέντρα, το 2013 την Τύχη και τη Μοίρα, για το 2014 τα Τέρατα και τους Δράκους και το 2015 οι Ευχές.Το λογότυπο έχει σχεδιάσει ο Σουηδός αφηγητής Mats Rehnman μέλος της Fabula Storytelling.
................................................................................................................... 


ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΥΖΩΝΑ

          Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας  " Ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" εδώ και μια δεκαετία περίπου με την ευκαιρία του θερινού ηλιοστασίου διοργανώνει, πάντα σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Βόλου, εκδήλωση - οδοιπορικό με διανυκτέρευση, στο πανέμορφο δάσος του Πηλίου και πιο συγκεκριμένα στο δάσος Οξυάς του Αγίου Γεωργίου Νηλείας.
 Η συνάντηση έγινε στη πλατεία του χωριού το Σάββατο το απόγευμα στις 7μμ - για να "πέσει" λίγο η ζέστη και ο  καυτός καλοκαιρινός ήλιος- και η φάλλαγγα των αυτοκινήτων μας ξεκίνησε για τον πρώτο σταθμό μας. Ύστερα από μισή ώρα δύσκολου και ανηφορικού χωματόδρομου φτάσαμε στη βάση  και ορμητήριό μας στο Καταφύγιο. Βλέπετε φέτος μάλλον λόγω των ισχνών οικονομικών του Δήμου Μηλεών αυτός ο μοναδικός δασικός δρόμος του χωριού μας έμεινε τελείως μα τελείως ασυντήρητος μετά τον χειμώνα και έτσι όσο τα αυτοκίνητα να είναι και ψηλά και δυνατά η οδήγηση είναι πολύ δύσκολη. Δεν θέλαμε καθόλου να σκεφθούμε το ενδεχόμενο να χρειασθεί να ανέβει όχημα για κάποια ανάγκη, παραδείγμα  για φωτιά η για μεταφορά κάποιου τραυματία. Με λίγα λόγια ο δρόμος ήταν απαράδεκτος.
Στο Καταφύγιο μας περίμεναν ο Γιάννης και ο Στάθης, που είχαν πάει από το μεσημέρι για να προετοιμάσουν το χώρο και να ετοιμάσουν το φαγητό.Με το που κατεβήκαμε από τα αυτοκίνητα αυτό που μας κτύπησε στα ρουθούνια ήταν η μυρωδιά από την κατσαρόλα του Γιάννη που έβραζε η φασουλάδα. Κάναμε όμως υπομονή μιας και το πρόγραμμά μας έλεγε να κάνουμε ένα περιπάτο στο δάσος και να απολαύσουμε την δύση του ηλίου καθώς θα "έπεφτε" κάπου εκεί μακρυά στο βάθος του κάμπου της Θεσσαλίας. Πήραμε το μονοπάτι που οδηγεί προς τη Τσαγκαράδα και το Ξουρίχτι. Δεν ξέρω πως γίνεται αλλά πάντα όσες φορές και να ανεβώ στο βουνό πάντα μου δίνει την αίσθηση της ελευθερίας, του μοναδικού, του αξεπέραστου. Το 90% των μονοπατιών του Πηλίου "κρύβονται" μέσα στο πυκνο δάσος. Το έδαφος σου δίνει την εντύπωση πως περπατάς πάνω σε πουπουλένιο διάδρομο. Οι μυρωδιές ανάκατες. Από τη μία οι μυρωδιά του σάπιου οξυόφυλλου και από την άλλη οι ευωδίες των ανθισμένων θάμνων, των αυτοφυών λουλουδιών, των βοτάνων, των μανιταριών σου δίνουν στα ρουθούνια σου μια υπέροχη αίσθηση που δεν περιγράφεται, πρέπει να την μυρίσεις για την καταλάβεις. Το μονοπάτι είχε και τις ποικιλίες του. Περπάταγες μιας στο πυκνοσκέπαστο μιας στο ξέφωτο και μιας μέσα από ρέματα που αυτή την εποχή το νερό που τρέχει είναι από ελάχιστο μέχρι μηδαμινό.
Η απογευματινή μας βόλτα  ήταν περίπου μιας ώρας γιατί έπρεπε να προετοιμαστούμε στο καταφύγιο και για την διανυκτέρυσή μας όσο είχε ακόμα φως, μιας και οι λάμπες θυέλης που υπάρχουν μόνιμα στο χώρο αρκούν μόνο για τα απαραίτητα. Έτσι λοιπόν ο Στέφανος και ο Γιώργος έστησαν την σκηνή τους στο καταπράσινο γρασίδι στην αυλή του Καταφυγίου και οι υπόλοιποι, ο Βασίλης, ο Χρήστος, ο Κώστας, ο Κωστάκης, ο Δημήτρης και ο γράφων ετοιμάσαμε τους υπνόσακους στα πεζούλια- παγκάκια του εσωτερικού χώρου. Εν τω μεταξύ οι δυό "σιτιστές" μας ετοίμαζαν στο σκεπαστό κιόσκι στην αυλή του Καταφυγίου το δείπνο μας. Αυτό εκτός από την ευωδιαστή και νόστιμη φασουλάδα, περιλάμβανε όλα αυτά που θα επιθυμούσε να φάει στο βουνό: κρεμύδι σπασμένο στο γόνατο, ντομάτες, αγγουράκια, ελιές, αλμυρά ψάρια "χαψιά", τυρί ντόπιο φρέσκο και το απαραίτητο τσιπουράκι για την όρεξη (αν και αυτή περίσσευε) και στη συνέχεια το μαυρο ντόπιο πάντα κρασί. Η νύκτα έπεσε, το κρασί έτρεχε στα διψασμένα μας λαρύγγια, οι λάμπες άναψαν και στο αχνό τους φώς φαινόνταν ολοκάθαρα η ευτυχία μας ζωγραφισμένη στα πρόσωπά μας. Η ευθυμία περίσσευε, οι ιστορίες η μία διαδεχόνταν την άλλη, τα γέλια από τα ανέκδοτα έσπαζαν την απέραντη γαλήνη και ηρεμία του βουνού. Αναρωτιώμασταν αν οι μόνιμοι κάτοικοι του δάσους πως να αισθανόντανε; Άραγε να τους είχαμε αναστατώσει ή η παρέα μας να ήταν ένα διάλειμμα στη μονότονη καθημερινή ζωή τους; Πάντως που αργότερα βγήκε το φεγγάρι και το τοπίο φωτίστηκε, τα τρυφερά φύλλα των δέντρων λαμποκοπούσαν και καμβάς πήρε άλλη πιο ρομαντική μορφή.  Η κουβεντούλα συνεχίσθηκε μέχρι τα μεσάνυκτα οπότε καιρός ήταν να πάμε και εμείς για υπνο και τα ξενυκτισμένα αγρίμια στις φωλιές τους. Χρέη θαλαμοφύλακα και θερμαστή για το τζάκι όπως πάντα ανέλαβε ο Βασίλης.
          Η υπόλοιπη νύκτα πέρασε μέσα σε ατέλειωτα "μπουμπουνητά" από τα ροχαλιτά μας και κατά τις6.30 το πρωί αρχίσαμε σιγά -σιγά να ξεθαλαμώνουμε και να μαζευόμαστε στο κιόσκι για να ρουφήξουμε την πρωινή δροσιά του βουνού. Χρέη καφετζή ανέλαβε ο γράφων  ενώ οι υπόλοιποι γέμιζαν το τραπέζι με λογής- λογής κουλουράκια και μπισκοτάκια που είχαμε φέρει μαζί μας. Σίγουρα χρειαζόμασταν ένα καλό πρωινό πριν το ξεκίνημα του "περικυκλώματος" του Έυζωνα.
Την ώρα που έβγαινε ο ήλιος μέσα από τις πανήψηλες οξυές- περίπου στις 8.15- ξεκινήσαμε και εμείς. Τα πρώτα χιλιόμετρα τις διαδρομής μας ήταν πάνω στον σκιερό δασικό δρόμο και αφού αφήσαμε στα αριστερά μας το δρόμο που οδηγεί προς την "Μοναχή Οξυά" πήραμε την διαδρομή προς τη πηγή "Βασιλικής". Λίγο πριν τη "Βασιλική" ο χωματόδρομος σταματάει και βαδίζουμε πλέον πάνω στο παλιό μονοπάτι που ένωνε τον Αγιώργη και όλη τη περιοχή του Κεντρικού Πηλίου με το Μούρεσι , τον Κισσό και γενικά με το Ανατολικό Πήλιο. Μετά την πηγή "Βασιλικής", που το νερό έτρεχε κρύο και αρκετό, ανεβήκαμε μία δύσκολη προσήλια ανηφόρα που τα χρειαστήκαμε λίγο μιας και η ζέστη ακόμη και στο βουνό ήταν αρκετή.  Τελειώνοντας όμως την ανηφόρα μπήκαμε μέσα στο παρθένο και δροσερό δάσος που ο ήλιος ήταν σπάνιος. Το μονοπάτι σημαδεμένο με κόκκινο χρώμα- πολύ καλή δουλειά από τους Συλλόγους που δραστηριοποιούνται σ΄αυτόν το τομέα. Ακόμη και σε ομίχλη να πέσει κανείς και να έχει μικρή ορατότητα τον δρόμο του δεν το χάνει. Αφήνοντας προς τα δεξιά μας το μονοπάτι που οδηγεί προς Μούρεσι πήραμε το μονοπάτι προς "Δραμάλα" και "Έυζωνα". Ακολουθόντας τα σημάδια - αν και το μέρος ήταν γνωστό για πολλούς από τη παρέα μας-- πότε σαν παιχνίδι και πότε σαν επιβεβαίωση, ανεβήκαμε στη πρώτη κορυφή την "Δραμάλα". Αν και είναι μία από τις κορυφές που Πηλίου το μέρος μόνο κορυφή δεν σου θυμίζει.  Είναι μία μεγάλη έκταση χωρίς πολλά- πολλά δέντρα, σχεδόν επίπεδη γεμάτη φτέρες και σε κάποια σημεία βούρλα πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει νερό- πράγμα περίεργο να βρείς πηγή στη κορυφή βουνού. Δίπλα στο κολονάκι που οριοθετεί το ύψωμα κάναμε τον πρώτο μας σταθμό.Φάγαμε το φρουτάκι μας, γίνανε οι σχετικές συζητήσεις γύρω από ορειβατικά και οικολογικά θέματα και αφού βρήκαμε τις πρώτες μας "καλές" μανιτάρες πήραμε το μονοπάτι προς "Έυζωνα".  Περπατώντας μέσα πάντα στο πυκνοσκέπαστο δάσος και λίγο πριν στρίψουμε δεξιά προς πηγή  "Καραχάλιου"μας προσπέρασε ένας δρομέας πράγμα περίεργο να δεις αθλητή μόνο του σε τέτοια μέρη. Το μονοπάτι προς "Καραχάλιου" ήταν κατηφορικό και κλεισμένο από τις οξυές που έπεσαν τον χειμώνα, γεγονός που μας δεσμεύει να ξαναπάμε για να το διανοίξουμε, και περνώντας ανάμεσα από τα πάρα πολλά εγκαταλλειμένα καμίνια κάρβουνου- που σ΄αυτά στηριζόνταν η οικονομία του Αγιώργη στα μισά του προηγούμενου αιώνα-  φτάσαμε στο "Μοναστράκι" και ουσιαστικά στο δρόμο ,που οδηγεί προς τα Χάνια. Είναι εκεί ένας αυχένας που περνώντας αυτόν βγαίνεις  στο μέτωπο που φαίνεται ο Παγασιτικός Κόλπος. Είχαμε κάνει  δηλαδή την μισή διαδρομή , αυτή του Αιγαίου.  Αφήνοντας το μονοπάτι των Χανίων  στα δεξιά μας  αρχίσαμε να βαδίζουμε προς τα ανατολικά με κατεύθυνση προς τον "καθρέπτη" δηλαδή αυτό το ξέφωτο που φαίνεται από παντού λίγο κάτω από τον Έυζωνα. Η διαδρομή από το Μοναστράκι ως την "Μοναχή Οξυά"- άλλη ονομασία του καθρέπτη μιας και εκεί υπήρχε κάποτε μία και μοναδική οξυά ενώ τώρα γύρω της υπάρχει ολόκληρη συστάδα μα οξυές- είναι λίγο βραχώδης αλλά σε αποζημιώνει γιτί είναι κατάφυτη από βότανα και πανέμορφα αυτοφυόμενα φυτά και φτάσαμε στον καθρέπτη ή Μοναχή Οξυά. Ότι και να πεις και να γράψεις γι΄αυτό το μέρος είναι λίγο. Το μέρος είναι κατάφυτο από φτέρες, αγριοτριανταφυλλιές, γαϊδουροουρές(τοπική νοστιμιά για τσιπουρομεζέ), αγριοαχλαδιές, μανιτάρες και λογής- λογής αγριολούλουδα ενώ η θέα που σου προσφέρει είναι καταπληκτική. Οι φωτογραφικές μηχανές της ομάδας πήραν κυριολεκτικά φωτιά. Τα νησιά των Σποράδων, ο Παγασιτικός και οι παραλίες του όλες, ο Αλμυρός και τα γύρω του χωριά, απέναντι η Εύβοια, τα βουνά της Στερεάς Ελλάδας, ο ομιχλώδης κάμπος της Θεσσαλίας όλα είναι εδώ μπροστά σου. σαν να είσαι πάνω σε αεροπλάνο. Αξίζει τον κόπο να το επισκεφθεί κανείς. Με κρύα καρδιά ξεκινήσαμε να φύγουμε προς τον τελικό μας προορισμό το καταφύγιο που από εκεί απέχει γύρω στα δύο χιλιόμετρα. Περνώντας λοιπόν από το χώρο που πριν από μερικά(5-6) χρόνια ήταν το μαντρί του Κουτσή κατηφορίσαμε τον χωματόδρομο και ανταμώσαμε τον δρόμο που είχαμε πάρει το πρωί  για τη πηγή "Βασιλικής". Ύστερα από τέσσερες ώρες πεζοπορίας επιστρέψαμε στη βάση μας, στο Καταφύγιο. Αφού ήπιαμε από ένα τσιπουράκι για ξεκούραση, στρώσαμε τραπέζι για την υπόλοιπη φασουλάδα και τα "παρελκόμενα".Μετά το φαγητό ηρθε η ώρα της καθαριότητας. Ο χώρος του Καταφυγίου πρέπει να καθαρισθεί μέσα και έξω, να τακτοποιηθούν όλα, να γεμίσουν οι λάμπες, να μαζέψουμε ξύλα για τους επόμενους επισκέπτες του, να ελεχθεί το φαρμακείο του, να φύγουν τα σκουπίδια και γενικώς ο χώρος να είναι έτοιμος να δεχθεί κάποιον που θα το έχει ανάγκη.
          Ο δρόμος της επιστροφής μας ήταν σιωπηλός γιατί απλώς σκεφτόμασταν το τι ωραία περάσαμε και το τι αφήνουμε πίσω μας. Ένα είναι σίγουρο: ότι δεν θα περιμένουμε το επόμενο θερινό ηλιοστάσιο του χρόνου τον Ιούνιο να το επισκεφθούμε.Κάποια αφορμή θα βρούμε! Η αγκαλιά του δικού μας βουνού μας περιμένει και εμείς την επιζητούμε!!


Κώστας Γ. Κανταρτζής

ΥΓ. Το Καταφύγιο Αγίου Γεωργίου Νηλείας το συντηρεί ο τοπικός Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος "Ο Κένταυρος". Αν επιθυμεί κάποια ομάδα να το επισκεφθεί και να διανυκτερεύσει καλά θα ήταν προηγουμένως να επικοινωνήσει με το ΔΣ στα τηλέφωνα 6972307506 και 6977252201για να βεβαιωθεί ότι είναι διαθέσιμο.


...........................................................................................

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙΩΝ

        Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Ιουνίου 2013, με την ευκαιρία της Ημέρας Περιβάλλοντος, ημέρα καθαρισμού των παραδοσιακών καλντεριμιών και βρυσών του Αη Γιώργη. Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο με την συνεργασία του Ορειβατικού Συλλόγου Βόλου.
          Οι εθελοντές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή το πρωί στην πλατεία του χωριού και αφού χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας καθάρισαν τα παραδοσιακά καλντερίμια του χωριού, τις καλοσυντηρημένες και ανακαινισμένες βρύσες του, ακόμα και κάποια μονοπάτια και έτσι είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους λάτρεις του βουνού  και τις εξοχής, να τα περπατήσουν, να θαυμάσουν τις τεχνικές των περασμένων εποχών. Σε μία εποχή που τα καλντερίμια χρησιμοποιούνται όλο και λιγότερα από τα υποζύγια είναι χρέος των εθελοντικών ομάδων να τα διατηρήσουν σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση.
          Ο επίλογος της ημέρας έγινε στο τσιπουράδικο του «Στεφανή», εκεί όπου την κούραση της ημέρας κόπασε  το ντόπιο τσίπουρο, εκεί όπου οι φιλίες αναζωπυρώνονται, το γέλιο, τα πειράγματα και η ευθυμία περισσεύει και όπου «κλείνονται» οι νέες συμφωνίες για νέες εξορμήσεις.
          Η νέα εξόρμηση τώρα είναι για το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Ιουνίου για το καθιερωμένο πλέον οδοιπορικό στο πανέμορφο Πήλιο με την ευκαιρία του θερινού ηλιοστασίου. Και θα είμαστε όλοι εκεί.


                                            Κώστας Γ. Κανταρτζής 
..............................................................................................

Απολογισμός του 2012


Στίς εποχές της κρίσης (οικονομικής ή θεσμικής) πάντα ερχόνταν η εθελοντική δράση για συμμαζέψει τα "ασυμμάζευτα" και για δώσει κάποιες ανάσες -καμιά φορά και πρόσκαιρη- στην καθημερινότητα του Αγιωργίτη ή ακόμη για να του προσφέρει κάποιες στιγμές χαλάρωσης ή ακόμη και ανέξοδης διασκέδασης. Έχω την  εντύπωση - όπως πιστεύω και οι μεγαλύτεροι στην ηλικία- ότι κάπως έτσι έχουν γίνει οι συντηρήσεις των σημαντικών έργων που μας άφησαν οι πρόγονοί μας, εννοώ τα καλντερίμια, στην δεκαετία του '60 στην εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης που ταλάνιζε το  χωριό μας.
            Έτσι λοιπόν στη χρονιά που πέρασε ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος του χωριού μας "Ο Κένταυρος" χωρίς την οικονομική ενίσχυση κανενός φορέα (άλλωστε ποιός θα ήταν αυτός) και μόνο με τις πενιχρές συνδρομές των μελών του και των φίλων του και με την ηθική συμπαράσταση του Δήμου Ν. Πηλίου, οργάνωσε τα μέλη και τους φίλους του και πραγματοποίησε πάρα πολλές δράσεις για τις οποίες αισθάνεται υπερήφανος. Ήταν δράσεις για τις οποίες τα συμμετέχοντα μέλη έδωσαν πολύτιμο χρόνο από την ξεκούρασή τους ή από την οικογένειά τους.
            Επειδή όμως μιλάμε για εθελοντισμό, ο Σύλλογος και κατ' επέκταση και το χωριό μας, θα πρέπει να είναι αισιόδοξο και να βλέπει το ποτήρι  "μισογεμάτο" σ' αυτή την εποχή της κρίσης, όταν και μόνο με το κάλεσμά μας για βοήθεια και συμπαράσταση κατά την διάρκεια του επταημέρου Φεστιβάλ αφήγησης, παρουσιάστηκαν γύρω στα 15 παιδιά - ένθερμοι οπαδοί των αφηγήσεων- και με την ζωντάνια τους και τον ενθουσιασμό τους έδωσαν μια άλλη νότα στο χωριό και σε μας τους διοργανωτές....... ενδείξεις αισιοδοξίας. Όργωσαν όλο τον οικισμό, χτύπησαν και έδωσαν ενημερωτικά φυλλάδια σε όλους- οικιστές και παραθεριστές- βοήθησαν στο στήσιμο των αφηγήσεων, στο συμμάζεμα στο τέλος της κάθε εκδήλωσης και γενικώς οι "πορτοκαλιές" μπλούζες - έτσι τους ονόμασαν λόγω της πορτοκαλί μπλουζίτσας που φορούσαν- ήταν παντού παρόντες. Το ΔΣ του " Κενταύρου"  τους ευχαριστεί για αυτή τους την προσπάθεια και τους παρακινεί να συνεχίσουν να προσφέρουν για το καλό του χωριού τους.
            Στον απολογισμό του 2012, εκτός από την απόκτηση των δύο οχημάτων που περιγράφονται και σε άλλη στήλη του περιοδικού μας έχουν να αναφερθούν και άλλες δράσεις, όπως:
- Με την απόκτηση του παροπλισμένου εδώ και χρόνια Δημοτικού Σχολείου στον Αγιώργη από τον Σύλλογο, έγινε ριζική συντήρηση και μερικώς ανακαίνιση του χώρου με επισκευή τουαλετών, μπάνιων, υδραυλικών δικτύων, επισκευή όλων των εξωτερικών σκέπαστρων των παραθυριών και των πορτών, κουζίνας, εσωτερικό  βάψιμο όλου του κτιρίου και εξοπλισμός της κουζίνας με όλα τα απαραίτητα. Άλλωστε σ΄ αυτόν τον χώρο φιλοξενήθηκαν οι 15 εθελοντές που ήρθαν απ΄ όλη την Ελλάδα για το φεστιβάλ αφήγησης όπως επίσης και οι δύο ομάδες προσκόπων που ήρθαν στο χωριό μας από την Χίο και από την Αθήνα.
- Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έγιναν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης του καταφυγίου για να μπορεί να βρίσκεται σε μια αξιοπρεπή κατάσταση πάντα εν όψει της χειμερινής περιόδου.
- Έγινε ολικός καθαρισμός ύστερα από πάρα πολλά χρόνια του καλντεριμιού προς τον Άγιο Βλάσιο μέχρι τα όρια της Κοινότητάς μας.
- Έγινε ξήλωμα του παλιού χλοοτάπητα και σπορά νέου στη παιδική χαρά του Αγιώργη.
- Σε συνεργασία με την εκκλησιαστική επιτροπή του ΙΝ Αγίου Γεωργίου και με προσωπική συμμετοχή ο Σύλλογος βοήθησε στην αναστήλωση της βόρειας πεζούλας στον ΙΝ Κοίμησης της Παναγίας όπως και στην αναστήλωση του κελιού του ίδιου ναού ύστερα από την συγκινητική οικονομική προσφορά του Μάριου Χατζηιωάννου στη μνήμη της συζύγου του Ολυμπίας Χατζηιωάννου.
- Οργάνωση περιπολιών πυρασφάλειας κατά τις επικίνδυνες ημέρες τους καλοκαιρινούς μήνες.
- Συνέχιση της  20χρονης και πλέον προσφοράς αίματος προς του συγχωριανούς μας και τους επισκέπτες μας εφόσον έγιναν 30 αιμοληψίες και δόθηκαν 20 μονάδες αίματος.
-Συνέχιση της κοινωνικής προσφοράς του Συλλόγου και των δραστηριοτήτων του με το μοίρασμα τσουρεκιών το Πάσχα, χριστουγεννιάτικα δώρα στα μοναχικά άτομα κλπ.
- Κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν για τους καλοκαιρινούς μήνες ξύλινες ομπρέλες και τραπεζάκια για τους λουόμενους τους καλοκαιρινούς μήνες στη παραλία της Κάτω Γατζέας.
- Συνεργασία και φιλοξένεια προσκοπικών ομάδων από τον Βόλο στο καταφύγιο.
- Προχωρούν με αργούς ρυθμούς, λόγω οικονομικών δυσχεριών,  οι εργασίες κατασκευής  των παραδοσιακών στολών.
- Σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο του χωριού γιορτάστηκε η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.
-Συμμετοχή στον διεθνή υπερμαραθώνιο αγώνα που πέρασε από το χωριό μας με την δημιουργία δύο σταθμών εφοδιασμού των αγωνιζομένων (Στον Αι Λιά και στη Μοναχή οξυά).
Τέλος θα πρέπει να τονισθεί η άψογη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (Δήμος Ν. Πηλίου, Τοπική Κοινότητα, Πολιτιστικοί φορείς) και τις αρμόδιες Υπηρεσίες τουλάχιστον για την ηθική τους υποστήριξη.

Για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού εκτός από το 7ήμερο φεστιβάλ αφήγησης που αναφέρεται σε άλλες στήλες του φιλόξενου  περιοδικού μας θα  πρέπει να αναφερθούμε και:
-Το καθιερωμένο οδοιπορικό κατά το θερινό ηλιοστάσιο που φέτος περιλάμβανε τη διαδρομή Αγ. Γεώργιος-καταφύγιο (διανυκτέρευση)-Μοναχή οξυά-Μοναστράκι- Κρύα βρύση-Άγ. Λαυρέντιος-Αγ. Ιωάννης(μεσημεριανό)- Αγ. Γεώργιος.
-Το παραδοσιακό πανηγύρι του Αη Λιά.
- Ο Εσπερινός του Αγ. Σταματίου.
- Η συναυλία της συμπατριώτισσάς μας Καίτης Σαμαρτζή-Ζωνζήλου στην οικία Κουλοχέρη στον Άγιο Αθανάσιο με τίτλο «Στα μονοπάτια της μουσικής» με τις φωνές των: Γενοβέφας Ισίφη- Σιάννου, Μιμής Πάτρα και Τζένης Χατζηδήμου, εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Σταύρου Μπουρλώτου.
-Βραδιά με παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα στη «Ράχη» όπου και βραβεύτηκαν για την πολύχρονη προσφορά τους στη λαϊκή παράδοση οι Μπάμπης Μούτσελος και Γάννης Πρατζίδης.
-Παράσταση στο θέατρο «Αλώνι» με το έργο του Γιάννη Ρίτσου « η σονάτα του σεληνόφωτος» με τον Δημήτρη Δακτυλά»
-Θεατρική παράσταση στο θέατρο «Αλώνι» με το έργο του Κώστα Πρετεντέρη «ο κουνενές» σε σκηνοθεσία Αποστόλη Πλακόπουλου με τη θεατρική ομάδα «οι σκηνοβάτες».
-Μουσική συναυλία «τα φεγγάρια του έρωτα» με το μουσικό σχήμα «Ίαμβος» στο θέατρο «Αλώνι».
-Θεατρική παράσταση με το Μ(π)αλωμένο γάμο του Ευάγγελου Κάβουρα και τη θεατρική ομάδα  ΔραΠαίκτες στο θέατρο «Αλώνι».
-Έκθεση βυζαντινής αγιογραφίας στο Εντευκτήριο του Συλλόγου του π. Στυλιανού Τσιρέμπολου και της Ευσταθίας Τζοβάρα.
-Έκθεση πρωτοποριακών χειροποίητων καλλιτεχνημάτων «φάσμα» της Μαριέτας Παπαιωάννου στο Εντευκτήριο του Συλλόγου.
-Έκθεση φωτογραφίας Low Portraits της Άλκηστις Μουτάφη στο Βαφειάδειο Πνευματικό Κέντρο.

Τέλος στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2013 προέκυψε νέο ΔΣ για την επόμενη διετία που αποτελείται από τους:

Πρόεδρος Δημ. Ραμματάς, Αντιπρόεδρος Στεφ. Βιδούρης, Γ. Γραμματέας Κώστ. Κανταρτζής, Ταμίας Κων/να Δημοπούλου  Έφ. Εξωραϊστικού Βαγ. Δανιηλίδης, Έφ. Πολιτιστικού Κων/νια Καρκαλά, Έφ. Καλλιτεχνικού Ανθίππη Γλούμη, Έφ. Αθλητικού-Πολιτικής Προστασίας Δημ. Σταμούλης και Έφ. Εντευκτηρίου-γραφείων Γιωργ. Παπαδόπουλος.


2011


ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙΩΝ

 

          Ο Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας « Ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Βόλου και άλλους φορείς που ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο, διοργανώνει την Κυριακή 5 Ιουνίου 2011, ημέρα καθαρισμού των καλντεριμιών του χωριού. Είναι μια εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέτοια περίπου εποχή με επιτυχία και προσβλέπει στην όσο το καλύτερη προετοιμασία τους εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου.
            Σε μια εποχή που τα καλντερίμια χρησιμοποιούνται όλο και λιγότερο, ο
«ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» θεωρεί υποχρέωσή του να ευαισθητοποιήσει τα μέλη  και τους φίλους του ώστε αυτά τα αριστουργήματα των περασμένων εποχών να παραμείνουν «ζωντανά» και να μπορούν να τα διαβαίνουν οι εραστές των βουνών.
Η συνάντηση για το ξεκίνημα της προσπάθειας του καθαρισμού είναι την Κυριακή στις 8 το πρωί στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου.
Πληροφορίες και επικοινωνία στα τηλέφωνα: 6973215361, 6972307506 και 6977252201.
 
                                        Το ΔΣ του Συλλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου