Τα Μουσεία του Αγίου Γεωργίου Νηλείας

 Ό Άγιος Γεώργιος αποτελεί έναν πραγματικά ευλογημένο τόπο, καθώς δεν κοσμείται μόνο από ένα φυσικό περιβάλλον εξαιρετικής ομορφιάς στα 620 μ. υψόμετρο και σε απόσταση 21 χλμ από την πρωτεύουσα της Μαγνησίας, τον πολύβουο Βόλο. Εκείνο που σίγουρα αποτελεί πρόσθετο χαρακτηριστικό είναι πως διαθέτει επίσης ιδιαίτερους και ξεχωριστούς χώρους πολιτισμού με μια μεγάλη θεματική γκάμα και ποικιλομορφία που σχετίζεται τόσο με προσωπικότητες του Αγίου Γεωργίου Νηλείας ως γενέθλιου τόπου όσο και με τέχνες αλλά και με τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες ενδημικής προέλευσης.
 
 Ίσως ως περιοχή αποτελεί το μοναδικό χωριό του πηλιορείτικου τοπίου που συγκεντρώνει τέτοιον αριθμό μουσειακών χώρων που ολοένα αυξάνονται.
 
Τα μουσεία που ακολουθούν αναφέρονται με κριτήριο τη χρονολογική εμφάνισή τους στην περιοχή:

Α. Το Μουσείο του γλύπτη Νικόλα

Β. Το Εκκλησιαστικό Μουσείο

Γ. Το Μουσείο Ελίας και Λαδιού
(Στην πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού στην Άνω Γατζέα)

Δ. Το Μουσείο Τοπικής Ιστορίας και Τέχνης

Περισσότερα και αναλυτικά στοιχεία για την ιστορία, το περιεχόμενο και τη λειτουργία των μουσείων που έχουν έδρα τους τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας και την ευρύτερη περιοχή του θα δημοσιευτούν τις προσεχείς ημέρες.

A. Το Μουσείο του γλύπτη Νικόλα




Το Εικαστικό Μουσείο του γλύπτη Νικόλα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Αι Γιώργη Νηλείας. Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1989 στον δεύτερο όροφο των γραφείων της πρώην κοινότητας Αγίου Γεωργίου Νηλείας, ατύπως ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1992 ενώ η επίσημη ίδρυσή του έγινε το 1996. Εμπνευστής, σχεδιαστής και χρηματοδότης του έργου ήταν ο ντόπιος χαράκτης και γλύπτης, Νικόλας Παυλόπουλος, του οποίου το εικαστικό έργο ήταν πλούσιο. Αρχικά, ονομάστηκε «Δημήτριο Οίκημα», προς τιμήν του πατέρα του γλύπτη ενώ το 2000 μετονομάστηκε από Κοινοτικό σε Δημοτικό Μουσείο Γλύπτη Νικόλα.

Αυτό που ήθελε ο γλύπτης, όταν εμπνεύστηκε την ίδρυση του μουσείου, ήταν να αφήσει και αυτός το δικό του στίγμα στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής, εκθέτοντας στο κοινό τα πιο αντιπροσωπευτικά του έργα. Τα υλικά που χρησιμοποιούσε ήταν κυρίως το ξύλο και το μάρμαρο ενώ η γλυπτική του ήταν ακαδημαϊκού ύφους. Τα έργα του είχαν παρουσιαστεί τόσο σε Ελλάδα όσο και σε εξωτερικό ενώ κατά τη διάρκεια της ζωής του είχε τιμηθεί με διάφορα βραβεία.


 

Στο κτίριο του μουσείου, που είναι πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, εκτίθεται μεγάλη εικαστική συλλογή που περιλαμβάνει τα αντιπροσωπευτικότερα γλυπτά και χαρακτικά του έργα, από διάφορες περιόδους. Τα 22 γλυπτά, τα περισσότερα από τα οποία είναι από χαλκό ή μπρούντζο, είναι ολόσωμα και μεγάλου μεγέθους. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα χαρακτικά του, οι ξυλογραφίες και μια χαλκογραφία. Ο επισκέπτης μπορεί, ακόμη, να θαυμάσει προσωπικά αντικείμενα του γλύπτη και χαράκτη Νικόλα, εργαλεία που χρησιμοποιούσε, σχέδια, μήτρες χαρακτικών και χειρόγραφες επιστολές.

 

Στην αυλή του κτιρίου υπάρχει και ένας χάλκινος ανδριάντας, φιλοτεχνημένος από τον ίδιο το γλύπτη Νικόλα, που προϊδεάζει κατά κάποιον τρόπο τον επισκέπτη για το τι θα επακολουθήσει.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο του Αϊγιωργίτη γλύπτη Νικόλα Παυλόπουλου μπορεί κανείς να αναζητήσει στο ιστολόγιο http://nicolas-museum.blogspot.com ενώ για επισκέψεις θα πρέπει να τηλεφωνήσει στο 24280-93100

 
 

Β. Το Εκκλησιαστικό Μουσείο του Αγίου Γεωργίου





 

 
Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1995 από την Αυρηλία Βαφειάδη, αδελφή του γλύπτη Νικόλα Παυλόπουλου. Στο χώρο του μουσείου,  περίπου 55 τετρ. μέτρων  που στεγάζεται στο υπόγειο του ναού του Αγίου Γεωργίου, εκτίθενται κειμήλια που προέρχονται από τους ναούς του χωριού καθώς επίσης φορητές εικόνες και εκκλησιαστικά βιβλία. Εδώ φυλάσσεται και ένας κώδικας του 1864 της Μονής Παμμέγιστων Ταξιαρχών Νηλείας, όπου καταγράφεται όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία της Μονής, καθώς και ένα ζεύγος ασημένια επιμάνικα του γέροντα Γαβριήλ.

Η σημαντικά πολυάριθμη συλλογή από παλιά εκκλησιαστικά αντικείμενα και κειμήλια είναι οργανωμένη σε 6
 
ενότητες ανάλογα με το είδος τους.
 
Οι κατηγορίες είναι οι εξής: εκκλησιαστικά βιβλία, χειρόγραφα έγγραφα, ιερές εικόνες, ιερά σκεύη και αντικείμενα (εξαπτέρυγα, δισκοπότηρα), ξυλόγλυπτα εκκλησιαστικά αντικείμενα (βημόθυρα) και ιερά άμφια. Μάλιστα, μεταξύ των παλιών εικόνων βρίσκεται και αυτή που απεικονίζει τον Άγιο Γεώργιο ένθρονο και όχι καβαλάρη, όπως συνήθως απαντάται στις αγιογραφίες.
Στην είσοδο του εκκλησιαστικού γραφείου θα δείτε εντοιχισμένα αυθεντικά λιθανάγλυφα από την πλούσια αρματωσιά του παλιού και κατεστραμμένου -από τους σεισμούς του 1955- ναού του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος ξαναφτιάχτηκε από την αρχή το 1983.
Το εκκλησιαστικό Μουσείο, μαζί με την αίθουσα εκθέσεων και ομιλιών, αποτελεί  σήμερα το Βαφειάδειο πνευματικό κέντρο.
 





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου