Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Αποχαιρετισμός στον Κώστα Κανταρτζή



Επικήδειο αποχαιρετιστήριο ανάγνωσμα
του Δημήτρη Ραμματά
Αποχαιρετισμός στον Κώστα Κανταρτζή

Γνωρίζω ότι η σημερινή ημέρα είναι δύσκολη. Γνωρίζω επίσης πολύ καλά το άγχος, τη λύπη και την κούραση συγγενών και φίλων. Ήρθαμε σήμερα όλοι εδώ, η οικογένειά σου, οι συγγενείς σου, οι φίλοι σου και όσοι είχαν την τιμή και την ευτυχία να σε γνωρίσουν, για να αποτίσουμε φόρο τιμής και εκτίμησης σ’ εσένα αγαπητέ και αξέχαστε Κώστα.
Συγκεντρωθήκαμε για να προσευχηθούμε για τον άδικο, αναπάντεχο και πρόωρο χαμό σου. Θα μπορούσε κάποιος να μιλάει ώρες για το μεγαλείο της ψυχής σου, της καλοσύνης και της αρετής σου, αλλά τούτες οι στιγμές για όλους μας είναι δύσκολες.
Κι εγώ που έχω την τιμή να εκπροσωπώ τον Πολιτιστικό Σύλλογο, στον οποίο έχεις διατελέσει πρόεδρος για οκτώ χρόνια, αλλά επίσης είχα την τιμή να είμαι από τους καλύτερους φίλους σου, βρίσκομαι απροετοίμαστος και σε δυσκολία να πω περισσότερα, γιατί φοβάμαι μήπως με τα φτωχά μου λόγια δεν αποδώσω όσα πρέπει.
Γεννήθηκες πριν από 62 χρόνια, εδώ, στον Μεγάλο Άη Γιώργη και αφού έμαθες τα πρώτα γράμματα στο δημοτικό σχολείο του χωριού μας, πήγες στο Βόλο για να ολοκληρώσεις τις γυμνασιακές σου σπουδές. Αφού τέλειωσες και με τις στρατιωτικές σου υποχρεώσεις επέστρεψες στο Βόλο και εργάστηκες σε βιομηχανίες της Μαγνησίας πάνω στο αντικείμενο, στο οποίο είχες σπουδάσει.
Ποτέ μα ποτέ όμως, όπου και να πήγες, όπου κι αν βρισκόσουν, το μυαλό σου δεν ξέφευγε και η καρδιά σου ήταν πάντα στον Άη Γιώργη. Διατελώντας για χρόνια δραστήριο μέλος και κατόπιν  πρόεδρος του Συλλόγου μας για οκτώ χρόνια, υπήρξες βασικός αναμορφωτής του, βάζοντάς τον σε νέους δρόμους  και ανοίγοντας  καινούργιους ορίζοντες, αναδεικνύοντας με τις προτάσεις και τις επιλογές σου την πρωτοπόρα σκέψη σου. Παράδειγμα σ’ αυτό υπήρξε η πρωτοβουλία που πήραμε μαζί να φτιάξουμε το Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης.
Μετά από μεγάλη, πλούσια, ανιδιοτελή και πολύτιμη προσφορά στις πρωτοβουλίες, τις δράσεις και τη λειτουργία του Πολιτιστικού Συλλόγου, καθώς και στα κοινά και κοινωνικά πράγματα του χωριού μας, αποφάσισες να μεταπηδήσεις στην τοπική κοινότητα. Κι εδώ υπήρξε μεγάλη η προσφορά σου, πολλά τα προβλήματα που αναμετρήθηκες και τα ζητήματα που αντιμετώπισες. Δυστυχώς η ασθένειά σου δεν σε άφησε να ολοκληρώσεις  όσα είχες σκεφτεί κι όσα ήθελες να κάνεις.
Ήσουν πάντα δυνατός, αγέρωχος  με τον καλό λόγο και καλή διάθεση απέναντι σε όλα και σε όλους. Οι συζητήσεις μαζί σου πάντα ήταν ευχάριστες και με ενδιαφέρον. Ο λόγος σου ενωτικός, η κρίση σου ισορροπημένη και μεστή, με την πείρα και τη σοβαρότητα που σε χαρακτήριζε. Απόφευγες τις αντιπαραθέσεις, η παρουσία σου ήταν πάντοτε εγγύηση για το ορθό και αυτό που θα ήταν για το συμφέρον του αγαπημένου μας Άη Γιώργη.

Αγαπημενε φίλε Κώστα, θα μας λείψεις,

Αγαπημένε Κώστα θα σε θυμόμαστε για πάντα

Καλό σου ταξίδι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου